FILDŽAN BUREK
Izuzetno je dekorativan i super ukusan, toplo preporučujem. Može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, ili brza i fina večerica
Potrebno:
1 šolja od 250 ml
oko 120 g maslaca za premazivanje
sezam ili ćurekot za posipanje
Za 8 bureka
6 srednjih, kuhanih krompira (oko 500 g)
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 č esne bijelog luka
4 lista jufke za pite / savijače
umak:
4 kašike jogurta
4 kašike kiselog vrhnja
1-2 česne bijelog luka (sitno nasjeckan)
Priprema
Oguljeni i skuhani krompir viljuškom grubo izgubiti.
Ogulite crveni i bijeli luk. Crveni luk izrežite na sitne kockice i bijeli stavite kroz presu.
U tavi zagrijte dosta ulja ili putere i popržite crveni luk. Zatim dodajte bijeli luk i meso.
Sve skupa pržite dok meso potpuno ne isprži.
U mesu dodajte krompir i miješajte dok se sve ne sjedini. Otopite maslac / jarbol.
Uzmite prve 2 jufke, stavite jednu Preko druge i podijelite ij na 4 kvadrata ili pravokutnika (ovisno o velicini jufki) ,
Za jedan boksač potreban vam je 2 kvadrata. Jedan kvadrat dodajte maslacem / masciju i stavite jedan na drugi kao u videu.
Oprezno ih ugurajte u pripremljenom šolju tako da krajevi vire vani. Šolju n apunite filom prvo do pola.
Zatim fil prekrijte prvim slojem jufke pa napunite do vrha i zatvorite burek s preostalom jufkom.
Bureke dobro pritisnite. Postupak ponovite s preostalih 6 kvadrata i Ostale 2 jufke i poredajte ih na pleh obložen PEK papirom.
Premažite maslacem, pospite sezamom ćurekotom i pecite u zagrijanoj rerni na 200 ° C gornji 15 minuta, zatim smanjite na 180 ° C i pecite jos 20 minuta.
Za umak pomiješajte sve sastojke. Bureke poslužite uz hladan umak.
1 šolja od 250 ml
oko 120 g maslaca za premazivanje
sezam ili ćurekot za posipanje
Za 8 bureka
6 srednjih, kuhanih krompira (oko 500 g)
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 č esne bijelog luka
umak:
4 kašike jogurta
4 kašike kiselog vrhnja
1-2 česne bijelog luka (sitno nasjeckan)
Priprema
Oguljeni i skuhani krompir viljuškom grubo izgubiti.
Ogulite crveni i bijeli luk. Crveni luk izrežite na sitne kockice i bijeli stavite kroz presu.
U tavi zagrijte dosta ulja ili putere i popržite crveni luk. Zatim dodajte bijeli luk i meso.
Sve skupa pržite dok meso potpuno ne isprži.
U mesu dodajte krompir i miješajte dok se sve ne sjedini. Otopite maslac / jarbol.
Uzmite prve 2 jufke, stavite jednu Preko druge i podijelite ij na 4 kvadrata ili pravokutnika (ovisno o velicini jufki) ,
Za jedan boksač potreban vam je 2 kvadrata. Jedan kvadrat dodajte maslacem / masciju i stavite jedan na drugi kao u videu.
Oprezno ih ugurajte u pripremljenom šolju tako da krajevi vire vani. Šolju n apunite filom prvo do pola.
Zatim fil prekrijte prvim slojem jufke pa napunite do vrha i zatvorite burek s preostalom jufkom.
Bureke dobro pritisnite. Postupak ponovite s preostalih 6 kvadrata i Ostale 2 jufke i poredajte ih na pleh obložen PEK papirom.
Premažite maslacem, pospite sezamom ćurekotom i pecite u zagrijanoj rerni na 200 ° C gornji 15 minuta, zatim smanjite na 180 ° C i pecite jos 20 minuta.
Za umak pomiješajte sve sastojke. Bureke poslužite uz hladan umak.



Primjedbe
Objavi komentar