Bananko

Lagani i osvježavajući kolač punog okusa banane,poseban jer je bez ulja i margarina(maslaca)!


POTREBNO:


Biskvit
6 bjelanjaka
8 kašika (punih) šećera
8 kašika (punih) brašna
4 kašike (pune) sjeckanih oraha
1 mala kašikica kakaa


Krema od banana

5 dl mlijeka
3 banane
5 kašika šećera
3 kašike (vrhom pune) gustina


 Krema od vanilije

5 dl mlijeka
1 vrećica praška za puding od vanilije
2 kašike (vrhom pune) gustina
6 kašika šećera
300 ml vrhnja za šlag


 Za ukrašavanje

 200 ml vrhnja za šlag
kokosovo brašno
strugotine bijele čokolade




PRIPREMA:


Biskvit
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi. Dodati brašno, kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu. Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24 x36 i peći na 150 stepeni 50 minuta.


Krema od banana
Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha. Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.


Krema od vanilije
U malo mlijeka razmutiti prašak za puding, gustin i šećer. Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag. Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica. Kada je biskvit gotov malo ga ohladiti i premazati kremom od banana (koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Na tako ohlađeno ide krema od vanilije pa umućeno vrhnje za šlag.
Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.

Primjedbe

Popularni postovi